Open Belgische kampioenschappen

Afgelopen weekend hebben onze competitiezwemmers sterke prestaties laten optekenen tijden de Open Belgische Kampioenschappen. De vooraf hooggespannen verwachtingen konden niet helemaal worden waargemaakt maar met vijftien medailles (drie gouden, drie zilveren en negen bronzen) en 25 finaleplaatsen was het naar die maatstaven het beste BK ooit voor de club. Vijfiten medailles staat gelijk aan 12.5% van de te winnen medailles. Enkel BRABO (Antwerpen) wist meer medailles bij elkaar te zwemmen. (https://swimnation.be/2016/05/30/medaillespiegel-bk-open-2016/)

Lander Hendrickx en Ken Cortens zorgden vooro een clean sweep op de lange vrije slag. Hendrickx won de 400 vrije slag en de 1500 vrije slag, terwijl Cortens de 800 vrije slag op zijn naam schreef..

Zilver was er voor de de damesploeg op de 4 x 100 vrije slag en de 4 x 200 vrije slag. Rebecca Koens, Céline Schoemans en Jolien Vermeylen zwommen zich met respectievelijk Emma Van der Velpen en Hanneleen Van Assche twee keer op het podium. Jolien Vermeylen pakte op ook individueel een zilveren medaille op de 100 schoolslag.

De ploeg bleek de 'koning' van de bronzen medailles. Met maar liefst negen stuks deed geen enkel ander team beter.

Brons was er voor Alexis Borisavljevic op de 100 vrije slag, het koningsnummer, voor Valentin Borisavljevic op de 200 vlinderslag, voor Birgen De Graeve op de 50 en 100 vlinderslag, Ken Cortens op de 400 vrije slag, Jolien Vermeylen op de 50 en 200 schoolslag en de dames- en herenploeg op de 4 x 100 wisselslag met de respectievelijke samenstellingen: Rebecca Koens - Lien Van Loon - Jolien Vermeylen - Céline Schoemans en Lorenz Vermeersch - Pieterjan Vangerven - Birgen De Graeve - Ken Cortens.

Voor de volledigheid moet gezegd dat Birgen bij de jeugd naar enkele knappe titels zwom.

Daarnaast werden er nog tal van finales betwist en daarin zagen we naast de hiervoor genoemde zwemmers ook Céline Schoemans en Pieterjan Vangerven aan het werk in de Open finales en Rebecca Koens en Lien Van Loon in de jeugdfinales.

Belangrijk is ook dat Alexis en Valentin Borisavljevic zich op respectievelijk de 100 en 200 vrije slag wisten te verzekeren van een plaats in de selectie van Beloftevolle Jongeren van de Vlaamse Zwemfederatie.